Dieta w trakcie ciąży jest niezwykle ważna, wpływa ona w dużej mierze na dziecko. Porzekadło “jesteś tym, co jesz” powinno brzmieć: twoje dziecko będzie tym, co jesz. Dlatego tak ważne są zdrowe nawyki żywieniowe. Jak dokładnie powinna wyglądać dieta ciężarnej kobiety? Czy są produkty spożywcze, których powinno się kategorycznie unikać? Wyjaśniamy.

Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?

Ciężarna kobieta powinna spożywać pięć wartościowych i bogatych w substancje odżywcze posiłków. Regularne jedzenie pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi, jest to niezwykle ważne, szczególnie podczas ciąży cukrzycowej. Zapotrzebowanie kaloryczne w trakcie ciąży jest odrobinę wyższe. Nie znaczy to, że ilość spożywanych kalorii powinna zostać podwojona. W II trymestrze kobieta powinna spożywać o 300 kcal więcej, w III już ponad 450.

Czego nie pić w ciąży?

W ciąży kategorycznie powinno zaprzestać się picia alkoholu. Nawet niewielka ilość alkoholu może przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju dziecka. Lepiej jest wyeliminować także napoje słodzone i energetyczne. Bezpieczniej dla dziecka, jeśli przyszła mama zrezygnuje całkowicie z kofeiny, tyczy się to także kawy. Kawa utrudnia wchłanianie się wapnia i żelaza, które jest istotne w tym okresie dla kobiety, ponieważ zapotrzebowanie na te składniki jest wtedy wyższe, często muszą być one dodatkowo suplementowane. Badania wykazują, że kobieta ciężarna w ciągu dnia może wypić jeden kubek kawy. Zalecamy jednak ostrożność. Nie każda kawa jest zła, pytanie, czy w ciąży można pić kawę zbożową analizuje SlowMama.pl. Okazuje się, że kawa zbożowa ma działanie prozdrowotne i pozytywnie wpływa na organizm człowieka.

Czego nie jeść w ciąży?

Lista wyrzeczeń może być długa, ciężarne powinny kompletnie zrezygnować z surowego nabiału, jaj, mięs czy ryb, co za tym idzie, kobieta nie powinna spożywać jajka gotowanego na miękko, sushi, tatara czy oscypków. Produkty, jak surowe mięso czy nabiał mogą powodować zatrucie toksoplazmozą lub listeriozą, co może być niebezpieczne, ponieważ w czasie ciąży odporność kobiety spada, przez co jest bardziej podatna na zatrucia czy infekcje. Sama listerioza może przyczyniać się do uszkodzenia układu nerwowego płodu oraz wywołać przedwczesny poród. Warto także ograniczyć spożycie wątróbki, jest ona bogata w witaminę A, która jest korzystna dla naszego zdrowia, ale w dużych stężeniach w postaci retinolu może być toksyczna dla dziecka.

Dlaczego dieta jest istotna w ciąży?

Różnorodna dieta jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju płodu. To jak odżywia się matka, wpływa na zdrowie dziecka, nie tylko w życiu płodowym, ale także po urodzeniu. Dobra dieta sprzyja także lepszej odporności.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here