W oczekiwaniu na narodziny dziecka przyszła mama wprowadza do swojego życia nowe porządki. Stara się więcej wypoczywać i ograniczyć, a przede wszystkim modyfikuje swój jadłospis w taki sposób, by dostarczać sobie i dziecku wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Nie zawsze jest to łatwe, szczególnie w przypadku przekąsek i deserów. Czy to oznacza, że musisz rezygnować ze słodkości?

Nic z tych rzeczy! Warto jednak przyrządzać je samodzielnie w domu na bazie zdrowych, pełnowartościowych składników. Jakie domowe desery będą zdrowe, niskokaloryczne i jednocześnie pomogą zaspokoić zapotrzebowanie na składniki mineralne, witaminy, a nawet probiotyki w ciąży? Oto garść inspiracji!

Sałatki owocowe i smoothies – bomba witaminowa

Skąd najlepiej pozyskiwać witaminy i minerały? Oczywiście z natury! Ich najlepszym źródłem są przede wszystkim owoce i warzywa. Warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym i w ramach deseru przyrządzać pyszne i pełne cennych składników odżywczych sałatki owocowe. Najlepiej wybierać owoce sezonowe i lokalne. Zimą lepiej postawić na mrożonki. Aby mieć pewność, że nie zawierają one żadnych konserwantów, warto mrozić letnie owoce samemu. Ale nie nowalijki, tylko te z pełni sezonu.

By dodatkowo wzbogacić pełen kolorów i smaków pucharek wypełniony kawałkami owoców, możesz dodać do niego łyżeczkę płynnego miodu z pasieki i garść chrupiących orzechów, rodzynek, bakalii, ziaren słonecznika lub dyni.

Świetnym pomysłem na słodki podwieczorek będą owocowo-warzywne koktajle i smoothies. Do owocowej bazy możesz dorzucić jarmuż, szpinak, natkę czy seler naciowy. Smak warzyw nie będzie aż tak wyczuwalny jeśli dodasz do koktajlu dużo słodkich owoców, takich jak np. mango, granat, mocno dojrzały banan czy maliny.

Desery jogurtowe – naturalne probiotyki w ciąży

Słodkie kremy i musy to Twoja słabość? Nie musisz się ich wyrzekać w czasie ciąży – warto jednak sięgać po ich zdrowsze wersje, np. na bazie jogurtów, które nie tylko są smaczne, ale też bogate w probiotyki. Dla kobiet w ciąży mają one duże znaczenie, bo pozwalają dbać o naturalną mikroflorę bakteryjną jelit. Probiotyki w ciąży dbają o Twój mikrobiom. Jogurty to nie jedyne ich źródło. Naturalne probiotyki dla kobiet w ciąży znajdziesz też w maślankach i kefirach, a także w kombuchy. Jaki probiotyk w ciąży Ty wybierzesz?

Dodatki do deserów

Do jogurtowych deserów możesz dodać nie tylko owoce, ale też własnoręcznie zrobioną granolę. Wystarczy uprażyć w piekarniku mieszankę swoich ulubionych orzechów i ziaren, polać miodem, poczekać aż cała masa zastygnie, a następnie połamać ją ma małe kawałki.

Możesz też zrobić domową konfiturę z owoców np. malin, borówek, porzeczek czy wiśni. Możesz posłodzić ją miodem lub zupełnie zrezygnować z cukru i zakonserwować konfiturę szczyptą soli (ten sposób nazywa się janginizowaniem).

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here