Krem z białej czekolady pasuje do wielu ciast, deserów, babeczek. Biała czekolada idealnie łączy się z biszkoptami i różnego rodzaju owocami, np. truskawkami i malinami. Świetnie pasuje także do polewy o smaku toffi lub mlecznej czekolady, bakalii i wiórków kokosowych. Jak zrobić idealny krem z białej czekolady? Oto sprawdzony przepis na ten i inne wyśmienite kremy do ciast!

Kremy do ciast i tortów można przygotowywać na wiele sposobów. W przypadku niektórych z nich za podstawę używa się śmietankę, w przypadku innych – serek, np. mascarpone. Można także połączyć te dwa składniki i uzyskać jedyny w swoim rodzaju, przepyszny krem o idealnej konsystencji.

Krem z białej czekolady – wyjątkowy element wypieku!

W tym przypadku używamy schłodzonej śmietanki 30%, serka mascarpone i białej czekolady. Do tego dodajemy odrobinę soli i cukru pudru. Smak tak przygotowanego kremu idealnie współgra z owocami, frużeliną lub dżemem owocowym. Wyśmienicie komponuje się również z migdałami, kokosem i pistacjami. Dokładny przepis na krem z białej czekolady znajdziesz na wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-z-bialej-czekolady-do-tortu-przepis-porady. Przy przygotowywaniu tego kremu warto pamiętać o tym, by użyć dobrej jakości białej czekolady – z tłuszczem kakaowym, a nie z dodatkiem olejów roślinnych.

Do czego można wykorzystać tak przygotowany krem? Świetnie nada się on m.in. do tortu kokosowego. Tort jest lekki i puszysty, a z dodatkiem kremu wprost rozpływa się w ustach. Co ciekawe, biszkopt nasączony jest likierem kokosowym co nadaje mu wyjątkowego smaku. Jest też niezwykle aromatyczny – dodaje się do niego m.in. białą czekoladę, cukier kokosowy, miód, pastę waniliową, tarte migdały i cynamon. Brzmi smakowicie? Wygląda równie wyśmienicie jak smakuje!

Krem śmietankowy – klasyczny i uniwersalny smak gotowy w 5 minut!

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kremu śmietankowego. Świetnie nadaje się do tortów – zwłaszcza tych uwielbianych przez najmłodszych, a także do ciast przekładanych, rolad biszkoptowych i babeczek. Ten krem jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Może być gotowy już w… 5 minut! To niewątpliwie jego atut.

Jak go przygotować? Sposobów jest kilka. Jednym z nich jest zmiksowanie serka mascarpone, śmietanki 30% i cukru pudru, drugim – wymieszanie śmietanki 30%, cukru pudru i śmietan-fixu Dr. Oetkera. Można także połączyć śmietankę i cukier puder z żelatyną z listkach.

Co ciekawe, krem ten można barwić na różne kolory dzięki dostępnym w sklepach barwnikom w postaci żelu.

Krem budyniowy – do jakich ciast najlepiej się nadaje?

Krem budyniowy jest zupełnie inny niż dwa pozostałe. Świetnie sprawdza się w ciastach kokosowych, kremówkach, przekładańcach i miodownikach.

Krem budyniowy przygotowuje się nieco dłużej niż pozostałe. Potrzebujemy do niego mleka, laski wanilii, żółtek, cukru, skrobi kukurydzianej, mąki pszennej i masła. Istnieje też szybszy i łatwiejszy sposób jego przygotowania – z wykorzystaniem mleka, cukru, masła i gotowego budyniu w proszku.

Kremy stanowią istotny element ciasta. Z tego względu ważne jest to, by były dobrze dobrane do całości. Co ciekawe, można do nich dodawać również owoce, np. wiśnie, czy bakalie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here