Krem z białej czekolady pasuje do wielu ciast, deserów, babeczek. Biała czekolada idealnie łączy się z biszkoptami i różnego rodzaju owocami, np. truskawkami i malinami. Świetnie pasuje także do polewy o smaku toffi lub mlecznej czekolady, bakalii i wiórków kokosowych. Jak zrobić idealny krem z białej czekolady? Oto sprawdzony przepis na ten i inne wyśmienite kremy do ciast!
Kremy do ciast i tortów można przygotowywać na wiele sposobów. W przypadku niektórych z nich za podstawę używa się śmietankę, w przypadku innych – serek, np. mascarpone. Można także połączyć te dwa składniki i uzyskać jedyny w swoim rodzaju, przepyszny krem o idealnej konsystencji.
Krem z białej czekolady – wyjątkowy element wypieku!
W tym przypadku używamy schłodzonej śmietanki 30%, serka mascarpone i białej czekolady. Do tego dodajemy odrobinę soli i cukru pudru. Smak tak przygotowanego kremu idealnie współgra z owocami, frużeliną lub dżemem owocowym. Wyśmienicie komponuje się również z migdałami, kokosem i pistacjami. Dokładny przepis na krem z białej czekolady znajdziesz na wszystkiegoslodkiego.pl/porady/krem-z-bialej-czekolady-do-tortu-przepis-porady. Przy przygotowywaniu tego kremu warto pamiętać o tym, by użyć dobrej jakości białej czekolady – z tłuszczem kakaowym, a nie z dodatkiem olejów roślinnych.
Do czego można wykorzystać tak przygotowany krem? Świetnie nada się on m.in. do tortu kokosowego. Tort jest lekki i puszysty, a z dodatkiem kremu wprost rozpływa się w ustach. Co ciekawe, biszkopt nasączony jest likierem kokosowym co nadaje mu wyjątkowego smaku. Jest też niezwykle aromatyczny – dodaje się do niego m.in. białą czekoladę, cukier kokosowy, miód, pastę waniliową, tarte migdały i cynamon. Brzmi smakowicie? Wygląda równie wyśmienicie jak smakuje!
Krem śmietankowy – klasyczny i uniwersalny smak gotowy w 5 minut!
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby kremu śmietankowego. Świetnie nadaje się do tortów – zwłaszcza tych uwielbianych przez najmłodszych, a także do ciast przekładanych, rolad biszkoptowych i babeczek. Ten krem jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Może być gotowy już w… 5 minut! To niewątpliwie jego atut.
Jak go przygotować? Sposobów jest kilka. Jednym z nich jest zmiksowanie serka mascarpone, śmietanki 30% i cukru pudru, drugim – wymieszanie śmietanki 30%, cukru pudru i śmietan-fixu Dr. Oetkera. Można także połączyć śmietankę i cukier puder z żelatyną z listkach.
Co ciekawe, krem ten można barwić na różne kolory dzięki dostępnym w sklepach barwnikom w postaci żelu.
Krem budyniowy – do jakich ciast najlepiej się nadaje?
Krem budyniowy jest zupełnie inny niż dwa pozostałe. Świetnie sprawdza się w ciastach kokosowych, kremówkach, przekładańcach i miodownikach.
Krem budyniowy przygotowuje się nieco dłużej niż pozostałe. Potrzebujemy do niego mleka, laski wanilii, żółtek, cukru, skrobi kukurydzianej, mąki pszennej i masła. Istnieje też szybszy i łatwiejszy sposób jego przygotowania – z wykorzystaniem mleka, cukru, masła i gotowego budyniu w proszku.
Kremy stanowią istotny element ciasta. Z tego względu ważne jest to, by były dobrze dobrane do całości. Co ciekawe, można do nich dodawać również owoce, np. wiśnie, czy bakalie.