Wok to świetny sposób na zdrowe, wygodne, szybkie i smaczne gotowanie. Co warto o nim wiedzieć? Czym kierować się przy jego zakupie?

Woki od dawna są nieodłącznym elementem chińskiej kuchni. Wiadomo, że kucharze z Państwa Środka używają ich co najmniej od III tysiąclecia przed naszą erą. Pierwsze naczynia tego typu były produkowane ze stali węglowej, a materiał ten, mimo pojawienia się np. stali nierdzewnej, aluminium i powłok nieprzywierających, nadal znajduje zastosowanie.

Nie zmienił się też kształt woków, które przypominają dużą miskę lub patelnię z podniesionymi brzegami. Taka forma ułatwia ciągłe mieszanie smażonych potraw. To właśnie smażenie w ruchu (ang. stir fry) jest głównym zastosowaniem tych naczyń. Jak przygotować potrawy tą metodą? Jak wybrać najlepszy wok? Wyjaśniamy to w nowym artykule.

Który wok kupić? Najważniejsze rodzaje i materiały

Jednym z najważniejszych parametrów, które należy wziąć pod uwagę, wybierając wok jest na pewno materiał. Obecnie w sklepach znajdziecie modele:

– ze stali węglowej: najbardziej klasyczna wersja. Ten materiał szybko się nagrzewa i umożliwia wydajne smażenie, ale jest dość kłopotliwy w utrzymaniu (wymaga wypalania przed pierwszym użyciem i po każdym przygotowaniu posiłku);
– z żeliwa: kolejna propozycja dla tradycjonalistów. Największym mankamentem żeliwnych naczyń jest duża masa;
– ze stali nierdzewnej: takie woki wolniej się nagrzewają, ale samo smażenie jest równie proste. Nie potrzebują też wypalania;
– z aluminium: to najlżejsza i zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Dzięki powłokom ceramicznym lub teflonowym nie ma tez problemu z przywieraniem jedzenia do ścianek.

Co można przygotować w woku? Zasady smażenia ruchu

By dania przygotowane w woku smakowały jak te serwowane w chińskich lub tajskich restauracjach, przy smażeniu warto pamiętać o kilku najważniejszych zasadach. Pierwsza to dobre rozgrzanie – stir fry wymaga bardzo wysokiej temperatury. Z tym aspektem związana jest też kwestia odpowiedniego oleju. By uniknąć dymienia, unikajcie oliwy lub oleju słonecznikowego. Zamiast nich sięgnijcie po olej sezamowy, ryżowy, rzepakowy lub z orzeszków ziemnych. Ważny jest też dobór akcesoriów. Najważniejsze to drewniana, nylonowa lub silikonowa łopatka pozwalająca na wydajne mieszanie i niezarysowująca powierzchni naczynia.

Czemu warto kupić wok? Najważniejsze zalety

Powodów, by kupić woka jest naprawdę wiele. Najważniejsze to:

– uniwersalność: przygotujecie w nim zarówno warzywa i mięso, jak i kompletne dania (w tym wegetariańskie – np. z użyciem tofu czy seitana);
– wygoda: dzięki temu, że cały obiad możecie przygotować w jednym naczyniu, nie musicie martwić się długim zmywaniem. Samo smażenie również jest bardzo mało czasochłonne;
– możliwość przygotowania wielu dalekowschodnich dań: dzięki wokowi na waszym stole zagoszczą takie potrawy jak pad thai, smażony ryż czy wołowina po tajsku;
– walory zdrowotne potraw: wysoka temperatura i intensywne mieszanie pozwalają zminimalizować ilość tłuszczu, co docenią osoby ceniące lekkostrawne dania, odchudzające się lub chorujące na miażdżycę.

Przekonaliśmy was? Nie wątpimy. Jeśli do tej pory nie wyposażyliście się w własnego woka, musicie jak najszybciej to nadrobić. Szeroki wybór woków znajdziecie w sklepie z akcesoriami kuchennymi Recucina.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here